Nieuwe middenmotor Yamaha op e-bikes Giant

Nieuwe middenmotor Yamaha op e-bikes Giant

Yamaha Motor heeft voor de groeiende Europese markt een nieuw e-bike middenmotorsysteem ontwikkeld, de PW-serie. Giant komt in Nederland in 2014 als enige producent met e-bikes met dit nieuwe systeem en was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe middenmotor. Volgens Marthijn Mulder van Giant reageren de ondernemers op de dealershows erg enthousiast op het nieuwe systeem.

Nieuwe middenmotor Yamaha op e-bikes GiantFoto: Volgens Yamaha is de motor in de PW-serie ’s werelds kleinste en lichtste middenmotorsysteem, met een gewicht van slechts 3,5 kg exclusief tandwiel.

“Op de dealershow hebben we een aantal testmodellen en de reacties zijn lyrisch. Over de rijeigenschappen maar ook omdat men blij is dat er nu een alternatief is voor Bosch. Bosch zit nu al op 52 merken. Op de Eurobike werd hun nieuwe motor gepresenteerd. Het risico is groot dat alle oude motoren die ze nog op voorraad hebben naar branchevreemde kanalen gaan. Dan kun je wachten op een e-bike met Bosch bij de Aldi.” Volgens productmanager e-bikes Marthijn Mulder is het belangrijk dat de vakhandel zich blijft onderscheiden: “Wij vinden de service bij e-bikes heel belangrijk en wij willen de verkoop van e-bikes bij de vakhandel houden.”

Kleinste en lichtste middenmotorsysteem

Giant heeft ook e-bikes met Bosch-motor. “Dat doen we puur omdat er veel vraag naar is en we het wel willen leveren. Maar we vinden het een gevaarlijke ontwikkeling dat een groot bedrijf als Bosch een soort monopoliepositie krijgt. Daarom kiezen wij ook voor Yamaha.” Volgens Mulder is de nieuwe middenmotor van Yamaha wat kleiner en lichter dan de Bosch-motor. “Bovendien heeft het motortje meer trekkracht.” Volgens Yamaha is de motor in de PW-serie ‘s werelds kleinste en lichtste midden motorsysteem, met een gewicht van slechts 3,5 kg exclusief tandwiel.